Vinterns godaste soppor

Ju kallare det är där ute desto varmare vill man att maten ska vara och då är soppa svårslaget. Den varma vätskan och de mjuka, näringsrika grönsakerna mättar magen som inget annat när det är minusgrader. Några av vinterns smarrigaste soppor är Arlas rotselleri- och grönkålssoppa med svamp, misosoppa för de som älskar asiatiska smaker och farmors potatis- och purjolökssoppa!

Vi tycker det är härligt att laga mat i takt med säsongerna och redan från hösten och i flera månader framåt är det rotsakernas högsäsong. Rotselleri är en mumsig och kalorisnål rotfrukt (29 kalorier per 100 gram) som erbjuder viktiga vitaminer och mineraler, inklusive kalium som är så viktigt för vårt välmående. Testa att göra en soppa med rotselleri, gul lök, curry, smör, grönkål, kantareller och ädelost. Man kan ha i färskost också för att neutralisera ädelost smaken lite, beroende på hur mycket man älskar ädelost. Otroligt gott och kan värmas upp i en mikrovågsugn eller kastrull nästa dag.

Misosoppa är populärt just nu för det är många som älskar asiatisk mat. Denna japanska traditionella rätt kan man få till väldigt enkelt med lite fusk om man har bråttom eller är lite trött. Det finns jättegoda misosoppor i påsvariant i så fall. Duka upp framför tv:n på ditt soffbord eller köksbord och njut!

En tidlös klassiker är så klart potatis- och purjolökssoppa, som kan tillagas med eller utan grädde. Vissa föredrar en klar variant på denna svenska vintersoppa, och andra vill att den ska vara krämig med både smör och grädde.